VITAMIN A

ŠTA JE VITAMIN A ?

Vitamin A je uobičajeni naziv za grupu bitnih sastojaka koji su važni za vid, rast kostiju, diobu ćelija, reprodukciju, te ćelijsku diferencijaciju (kada se ćelija razdvaja od tkiva, kao npr. kod pluća).

KOJA HRANA SADRŽI VITAMIN A ?

Vitamin A možemo pronaći u hrani koju dobijamo od životinja, kao što su jaja, mlijeko i jetrica. U dosta slučajeva, vitamin A se dodaje u nemasno mlijeko, obzirom da se gubi kada se masnoća derivira iz mlijeka.

Najviše vitamina A iz hrane koja je životinjskog porijekla, nalazimo u govedini, piletini, mlijeko, siru i jajima. Najviše izvora vitamina A nalazimo kod biljaka kao što su mrkva, špinat, sok od mrkve, supa od povrća, špinat, dinja, marelica, papaja, mango i grašak.


KOJE VRSTE VITAMINA A POSTOJE ?

Postoje dvije vrste vitamina A, zavisno od hrane kao izvora iz kojeg potiču - životinjskog ili biljnog. Vitamin A koji je deriviran od životinja se naziva unaprijed formirani vitamin A. Apsorbiran je iz retinola, jednog od najaktivnijih oblika vitamina A. Vitamin A kojeg nalazimo u voću i povrću zove se provitamin A karoten. Obje vrste vitamina A se konvertiraju u retinol unutar našeg tijela. U SAD-u, 34% vitamina A žene konzumiraju u obliku provitamina A karotena, dok je kod muškaraca taj udio 26%.

KOJA JE FUNKCIJA VITAMINA A ?

Vitamin A pomaže tijelu da reguliše imuni sistem, te na taj način spriječava ili se bori sa infekcijama tako što stvara bijele krvne ćelije. Smatra se i da vitamin A pomaže limfocitima u spriječavanju, te suzbijanju infekcija efektivnije. Vitamin A poboljšava vid, te pomaže disajnim organima, urinarnom i probavnom traktu. Kada je tijelo pod velikim naporom, bakterijama je mnogo lakše da prodiru u naša tijela i izazovu infekciju. Vitamin A pomaže našoj koži i funkciji sluzne membrane, te tako štiti naše tijelo od bakterija i virusa.

 Vitamin A :

- jača kosti, zglobove i mišiće

- bori se protiv bolesti i infekcija, te ih spriječava

- pomaže održavanju zdravog vida (posebno noćnog vida)

Preporučena doza vitamina A za odrasle muške osobe je 900mcg, a za ženske odrasle osobe 700mcg.

KOME POMAŽE SUPLEMENTACIJA VITAMINOM A ?

Svi bi trebali unositit vitamin A, posebno osobe afričkog, te latinoameričkog porijekla. Ove dvije grupe ljudi su izložene riziku razvijanja nedostatka vitamina A u tijelu, posebno kada se vitamin A ne unosi u dovoljnim količinama. Neki od znakova nedostatka ovog vitamina u tijelu jesu pogoršanje noćnog vida, suha koža i kosa, upaljena koža, neravnomjeran razvoj kostiju i defektna glazura zuba. Kod žena u trudnoći, nezdravi embrioni se mogu povezati sa nedostatkom vitamina A.

DA LI VITAMIN A IMA NEGATIVNA DEJSTVA ?

Ukoliko se ne uzima u pretjeranim količinama, vitamin A ne izaziva negativne efekte. Kada se prekomjerno uzima, može se razviti tzv. hipervitaminoza A ukoliko se u prevelikim količinama unosi unaprijed formirani vitamin A (vitamin A životinjskog porijekla). Obzirom da se vitamin A rapidnom brzinom apsorbira u tijelu, te opušta veoma sporo, morate biti pažljivi da ne unesete previše ovog vitamina u kratkom periodu. Toksičnost je rijetka, ali njeni simptomi su mučnina, glavobolja, umor, gubitak apetita, vrtoglavica, suha koža i cerebralni edem.

Dodaci ishraniSavjetiSuplementacijaVitamin aVitaminiZdravlje

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja