VITAMIN D

ŠTA JE VITAMIN D I KOJE SU NJEGOVE FUNKCIJE ?

Vitamin D je vitamin koji je rastvorljiv u masnoći, esencijalan za održavanje metabolizma kalcijuma. Sam po sebi, vitamin D je biološki neaktivan, što znači da mora biti prerađen u svoje biološki aktivne oblike.

Vitamin D nakon što je unesen ili sintetiziran u tijelu, prolazi kroz naše tijelo i pomaže mnoštvo tjelesnih funkcija kao što su održavanje uravnoteženosti kalcijuma, ćelijska dioba, regulacija imunog sistema, te kontroliranje krvnog pritiska.

Uravnoteženost kalcijuma - Vitamin D je krucijalan za efikasno iskorištavanje kalcijuma u našem tijelu. Vitamin D zadržava nivoe  kalcijumovog seruma, što je važno ne samo za funkcioniranje centralnog nervnog sistema, nego i za rast kostiju i gustoću kostiju.

Imunitet - Vitamin D je veoma snažan modulator imunog sistema. Postoji jako dobro utemeljen naučni dokaz da Vitamin D pruža mnogostruke koristi imunom sistemu i njegovom funkcioniranju, što može spriječiti razvoj auto-imuniteta.

Regulacija  krvnog pritiska je dijelom kontrolisana renin-angiotensin sistemom. Ovaj sistem zahtijeva i renin i angiotensin da bi normalno funkcionirao. Studije su pokazale da nedovoljna količina vitamina D u tijelu smanjuje ove komponente, što znači da osobe koje unose dovoljno Vitamina D spriječavaju rizik od visokog krvnog pritiska.

KOJA HRANA SADRŽI VITAMIN D ?

Vitamin D nalazimo u njegovom prirodnom obliku samo u nekolicini vrsta hrane. Hrana koja sadrži Vitamin D se sastoji od pojedinih vrsta ribe (losos, sardine), ribljeg ulja, te jaja od kokoški kojima je dat Vitamin D injektivno. U ostalu hranu koja sadrži Vitamin D spadaju hljeb, sok od narandže, te pojedine žitarice. Najviše Vitamina D sadrži konzervirani losos sa količinom od 13,3mcg.

KOJI JE PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA D ?

1997. godine, Odbor Hrane i Nutricionizma Medicinskog Instituta (Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine), organizacija koja kreira Preporučene Dnevne Doze Vitamina i Minerala (Recommended Dietary Allowances/RDA), je zaključio da zbog izloženosti suncu koja povećava nivo Vitamina D u tijelu, nemoguće je odrediti preporučenu dnevnu dozu. Zbog toga, odgovarajući unos Vitamina D podrazumijeva da ovaj vitamin nije sintetiziran u koži sunčevim ultra-ljubičastim zrakama. Kada ovo uzmemo u obzir, onda dolazimo do zaključka da se odgovarajući unos Vitamina D odnosi samo na Vitamin D koji je unesen, a ne sintetiziran u našem tijelu. Prema tome, odgovarajući unos odrasle muške i ženske osobe između 19 i 50 godina je 5mcg, odnosno 200IU.

KOJI SU ZNAKOVI NEDOSTATKA VITAMINA D U TIJELU ?

Kada tijelu nedostaje Vitamina D, apsorpcija kalcijuma ne može dostići dovoljan nivo. Zbog toga, PTH (paratiroidni hormon) produkcija paratiroidnih žlijezda je povećana, a kalcijum je prebačen iz kostiju kako bi učestvovao u ovom procesu. Ovaj proces je poznat i kao sekundarni hiperparatireoidizam. Osim što doprinosi ozbiljnom riziku bolesti kostiju, također povećava i rizik od osteoporoze, te mnoštvo drugih zdravstvenih problema.

Rahitis - Nedostatak Vitamina D kod novorođenčadi i djece rezultira u nemogućnosti tijela da mineralizira kosti. Kosti koje brzo rastu su najviše izložene ovom problemu. Bez mineralizacije, udovi postaju zakrivljeni. U ozbiljnim slučajevima, ovu pojavu prate i niski nivoi seruma što može izazvati i napadaje.

Osteomalacija - Iako odraslim osobama kosti više ne rastu, one se konstantno preoblikuju. Pri nedostatku Vitamina D kod odraslih osoba, koštana matrica se ne mijenja, ali se gubi koštani mineral. Ovo rezultira bolovima u kostima. te jako slabim i mekanim kostima.

KO IMA KORISTI OD SUPLEMENTACIJE VITAMINOM D ?

Sve osobe imaju koristi od suplementacije Vitaminom D. Vitamin D pomaže u spriječavanju mnogih uobičajenih bolesti i poremećaja koji pogađaju milione osobe svake godinu uključujući karcinom dojke, kolorektalni karcinuom, karcinom prostate, osteoporozu, autoimune bolesti, te povišen krvni pritisak.


Koristi Vitamina D za bodibildere/sportiste

- Zadržava zdrave i jake kosti

- Pomaže spriječavanju grčeva u mišićima

DA LI VITAMIN D IMA NEKA ŠTETNA DEJSTVA ?

Dok god ne unosite preveliku količinu Vitamina D, nećete osjetiti nikakve negativne efekte. Preporučuje se da ne uzimate više od 50mcg dnevno, jer konstantno uzimanje prevelike količine Vitamina D može uzrokovati smanjenje kostiju, kamenje u bubrezima, te kalcifikaciju (akumulaciju kalcijevih soli) organa kao što su srce, te bubrezi.

D3Dodaci ishraniHealthSavjetiSuplementacijaVitamin dVitamin d3VitaminiZdravlje

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja