disanje-muscle-freak

Disanje je veoma važan dio treniranja. Učinkovito disanje dok trenirate i izvodite vježbe je vrlo važno jer snadbijeva vaše mišiće adekvatnom količinom kisika potrebnom za odvijanje procesa oksidacije na mišićne stanice. Također, pravilno disanje vam omogućuje da smanjite brzinu zamora mišića i pomoći će u optimalizaciji rezultata kod zahtjevnih vježbi koje uključuju velike težine. Jako je bitno da pri vježbanju sa velikim težinama, osim pravilnog izvođenja vježbi, pravilno dišete.

Osnovne vježbe disanja prije obavljanja napornog treninga, poput dizanja tegova, uveliko mogu pomoći u poboljšanju rezultata bodybuildinga. Tri minuta prije početka treninga, izvedite vježbe pravilnog disanja kako biste povećali nivo kisika u krvi. Vježbe zagrijavanja se uglavnom sastoje od regulisanja disanja kao uvod u glavne vježbe. Stanite u komforan položaj, neka vam ruke budu opuštene, držite prsa prema naprijed, ali ne na silu, i držite svoju kralježnicu ravnom i opuštenom. Spremni ste za disanje.

Prvo što trebate učiniti je da udahnete kisika što je više moguće i zadržite dah neko vrijeme, i osjetit ćete kako kisik prolazi kroz vaše tijelo i hrani svaku stanicu, svaki mišić, dajući im novu zdravu energiju, a zatim izdahnite na nos. Vježbu ponovite 4 d 5 puta. Zatim podignite ruke u zrak, ravno iznad glave i udahnite opet što je više moguće zraka i zadržite ga neko vrijeme. Ovu vježbu ponovite također 4 do 5 puta. Zapamtite da je cilj ovih vježbi da se tijelu obezbejdi što je više moguće zraka koji će doći u doticaj sa plućima i osigurati adekvatnu količinu kisika u krvi. Vodite računa da ti postupci budu kontrolisani i stil disanja uvijek mora inkorporirati spore, kontinuirane i duboke udahe zraka do kad se pluća u potpunosti ne rašire. Sve vježbe disanja bi trebale biti spore i kontrolisane, što znači da količinu zraka koju udahnete morate i izdahnuti u jednom ciklusu. Spremni ste za treniranje.

Pravila disanja:                                                                                                     

- Kada trenirate nemojte udisatii i zdisati zrak kroz nos, pogotovo ako dižete velike težine ili ako izvodite vježbe kao što su čučnjevi ili vježbe potiska

- Udišite zrak kroz usta i izdišite snažno

- Imajte na umu činjenicu da neke vježbe zahtjevaju udisanje zraka svaka 2 do 3 ponavljanja, dok pri izvođenju nekih vježbi morate dvostruko udisati za vrrijeme jednog ponavljanja

- Između svake serije punite se kisikom tako što ćete saviti koljena, nasloniti ruke na butine, i podignuti prsa visoko i polagano udišite zrak kroz usta. Ponovite udisaje 5 do 10 puta i spremni ste za započinjanje nove serije

- Ne zaboravite da je prvo pravilo disanja da udišete zrak kada ispuštate teg, a izdišete zrak kada dižete teg. To znači udisanje zraka kada su mišići manje napeti , a izdisanje zraka kada su mišići napeti u toku izvođenja vježbi.

Osnovne vježbe disanja uveliko mogu pomoći u poboljšanju rezultata bodybuildinga. Primjenom ovih pravila vi konstantno ostvarujete napredak, i doprinosite kvalitetnijem načinu života. Bez obzira na sve, na svu sreću imamo prirodnu metodu da se odbranimo od svih za nas nepovoljnih utjecaja - pravilno disanje.

 

 

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja