Trening za srednji dio tijela

Dovođenje srednjeg dijela tijela u formu, kao i mišića donjeg dijela leđa je vrlo važno, kako biste spriječili povrede koje mogu nastati čak i od obavljanja svakodnevnih normalnih aktivnosti. U nastavku pročitajte nešto više o tome šta karakterizira trening za srednji dio tijela i koje su idealne vježbe.

 

Šta je trening za srednji dio tijela?

Srednji dio tijela koji uključuje mišiće tog dijela (prednje, stražnje i bočne) je područje tijela koje se odnosi na dio oko kičme. Tu jezgru čine TVA (traverse abdominis), erector spinae, donji latovi, i ovi mišići imaju ulogu stabilizatora cijelog tijela. Trening za srednji dio tijela se odnosi na izvođenje vježbi kojjima jačate ove mišiće stabilizatore. Ako održavate ove mišiće snažnima imat ćete mnogo više snage za obavljanje aktivnosti kao što su hodanje i trčanje. Dakle, ako je bilo koji od ovih mišića oslabljen, to može uzrokovati loše držanje i bolove u donjem dijelu leđa.

 

Efikasnot treninga za srednji dio tijela

Najveći razlog zbog kojeg je ovaj tip treninga dobio toliko pažnje je činjenica da se ljudi sve manje i manje kreću. Mnogi od vas imaju poslove koji su vezani za provođenje mnogo vremena za radnim stolom, čak osam do devet sati dnevno. Na sve to dodajte još sat ili dva provedenih kod kuće ispred televizora ili u automobilu i na kraju mnogo vremena provedete u sjedećem položaju. Ako ne obavljate nikakve trening aktivnosti za vaše tijelo a provodite toliko vremena sjedeći, mišići srednjeg dijela tijela postaju sve slabiji. Upravo ovaj trening omogućava ljudima da svoje tijelo sačuvaju snažnima uprkos tome što provede mnogo vremena u sjedećem položaju svakoga dana. Morate biti svjesni činjenice da čvrsta kičma mora biti temelj svakog tijela.

 

Kome se preporučuje trening za srednji dio tijela?

Ovaj tip treninga je predviđen za sve osobe. Ukoliko činite snažnima vaše mišiće stabilizatore poboljšat ćete vaše atletske performanse a svakako će vam pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kao što su saginjanje, istezanje i okretanje. Ukoliko imate snažnu kičmu i okolne mišiće manji je rizik za povrede od svakodnevnih aktivnosti. Morate imati na umu činjenicu da suvišni kilogrami na stomaku mogu uništiti držanje i oslabiti mišiće donjeg dijela leđa. Kako biste se riješili suvišnih kilograma praktikujte zdrav program prehrane i ograničite unos kalorija i ugljikohidrata.

 

Prednosti treninga za srednji dio tijela

Osobe koje se bave bodybuildingom moraju imati snažna leđa i okolne mišiće. Vježbe kao što su čučnjevi, mrtva dizanja i veslanja imaju veliko opterećenje na kičmu, ali ukoliko radite vježbe za abdominalne mišiće umanjujete rizik od povreda. Snažan srednji dio tijela je neophodan za savladavanje velikih težina potrebnih za izgradnju snažnih i velikih mišića. Također, ako vam je trening pomalo dosadan i rutinski, koncetriranje na vježbe za srednji dio tijela može biti odličan izvor motivacije za dobro odrađen trening. Još jedan razlog za trening za srednji dio tijela je i njegov rezultat, a to je odličan izgled na plaži koji plijeni mnogo pogleda. Za one koji se takmiče u bodybuildingu, savršeni i izrezani trbušnjaci mogu dobiti jako puno bodova.

 

Primjer treninga za srednji dio tijela

U nastavku pogledajte vježbe koje možete izvesti u bilo koje doba dana i time ojačati srednji dio tijela i dobiti savršene i vidljive mišiće. Budite oprezni pri njihovom izvođenju i nemojte se preforsirati.

 

 

Započnite sa 10 do 15 ponavljanja svake vježbe, i izvodite ih dva do tri puta sedmično svaki drugi dan. Nakon nekoliko sedmica pređite ciklus vježbi dva ili tri puta. Umjerenost je više efikasnija nego pretjerivanje u vježbama jednom u nekoliko sedmica.

 

Napravite pomak

Kada savladate ove vježbe uvedite u vaš trening program nove. Možete ih pronaći u raznim časopisima i na internetu, ali također i i na našoj stranici. Savjet je da ubacite i hiperekstenziju (leđna ekstenzija) u trening leđa.

 

 

Rezime

Za efikasnost treninga za srednji dio tijela je najbitnija raznolikost. Srednji dio tijela je sastavljen od jako puno malih mišića koje je mogu pokrenuti jedino izvođenjem vježbi iz raznih uglova. Probajte ove vježbe i učinite vašu kičmu snažnom toliko dovoljno da ćete moći izdržati mnogo vremena na treningu srednjeg dijela tijela.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja