Namirnice u borbi protiv masnih naslaga

 

Ukoliko želite da se riješite masnih naslaga onda namirnice, o kojima pišemo u ovom tekstu, morate imati na svom meniju. Masne naslage su univerzalni problem, jako teško se skidaju, zahtijevaju puno napornog vježbanja i stroge dijete. Živimo užurbanim tempom i u želji da dovedemo liniju do savršenstva posežemo za gotovim proizvodima koji obećavaju brzo mršavljenje. Sezona je kestena, mandarina, nara, bundeva, namirnica koje osim zdravlja garantuju i topljenje masnih naslaga.

 

Mandarina

Mandarina je odlična namirnica koja je bogata vitaminima B i C, kalcijem, magnezijem, kalijem i cinkom. Možete je jesti u neograničenim količinama samo je bitno da ih ravnomjerno rasporedite tokom dana. Vitamin C, kojim je mandarina bogata, potiče topljenje masnih naslaga i pomaže tijelu u proizvodnji L-karnitina koji također ubrzava metabolizam. Odlična su namirnica u hladnim zimskim danima, jer tijelo pune energijom koja je neophodna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Konzumacijom mandarina se ne debljate jer 100 grama mandarina sadrži tek 34 kalorije. Počastite sebe ovom fantastičnom voćkom u kojoj barem sada možete uživati koliko želite.

 

Nar

Idealno voće u borbi protiv masnih naslaga, kao i u borbi protiv gripa i virusa, kojih je u izobilju u ovim zimskim danima, je nar ili šipak. Drugi naziv za nar je super voćka jer je pun antioksidanata, vitamina A, C, E, kalija, folne kiseline i željeza, ali je jako siromašan kalorijama. Idealna je namirnica za mršavljenje i skidanje masnih naslaga jer smanjuje mogućnost pohranjivanja masnoća u tijelu. Za razliku od drugih voćnih sokova, zelenog čaja, sok od nara sadrži najveći dio antioksidanata, koji štite tijelo od slobodnih radikala koji se nalaze u krvi. Upravo ti slobodni radikali mijenjanju holesterol u procesu oksidacije, a sok od nara smanjuje oksidaciju holesterola za 50%. Najbolje je da ga jedete svježeg, a odličan je kao dodatak raznim salatama.

 

 

 

Kesten

Kesten spada u red orašastih plodova i od ostalih se razlikuje nižim udjelom masti i pun je vitamina koje nećete naći u drugim orašastim plodovima. To je plod koji u 30 grama sadrži samo jedan gram masti i oko 70 kalorija. Kesten sadrži vitamin C, pa se tako u 85 grama kestena nalazi 45% potrebne dnevne doze. Također, ovaj plod je stabilizator izvora energije i posjeduje veliki energetski kapacitet zbog bogatstva škrobom, zbog čega predstavlja odličan izbor za sve osobe koje paze na svoj izgled. Znači, kesten pruža stabilan nivo energije dugo vremena, ima jako malo masnoće i ne sadrži holesterol.

 

 

Prokulice

Prokulice su nepravedno zapostavljeno povrće iznimne nutritivne vrijednosti. Prokulice su bogate vitaminima A, B i C, mineralima, folnom kiselinom, magnezijem, kalcijem i spadaju među dijetalne namirnice. 100 grama prokulica sadrži samo 43 kalorije. Dokazano je i njihovo antikancerogeno djelovanje zbog sulforafana kojeg sadrže.

 

 

 

Tikva

Tikva sadrži sastojke koji imaju širok raspon prednosti po zdravlje jer su skladište vitamina, minerala i drugih nutrijenata. Sjemenke tikve su bogate proteinima i u 28 grama sjemenki nalazi se oko 7 grama proteina. Lako se probavljuje i sadrži vrlo malo kalorija, svega 28 na 100 grama. Posebno je bogata vitaminima A i C, beta karotenom, a bogatsvo složenim ugljikohidratima pomaže u održavanju stabilnosti nivoa šećea u krvi. S toliko odličnih prednosti po zdravlje, vrlo je logično zašto tikvu uvrštavaju na listu super namirnica.

 

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja