Bodybuilding smanjuje stres

 

Kada se nalazite u stanju koje prate depresija, povišen pritisak, ubrzan rad srca., vi se ustvari nalazite pod velikim stresom. Izvore stresa danas, zahvaljujući užurbanom tempu života, nalazite na svakom koraku: u saobraćaju, porodici, ekonomiji, na poslu itd. Jedino što možete učiniti u borbi protiv stresa je da pronađete dobar i efikasan način da pobjedite svakodnevne situacije koje mogu biti glavni uzročnici pojave stresa.

 

Stres

Ako posmatramo sa naučnog aspekta, postoje dvije vrste stresa: distres i eustres. Distres se odnosi na stanje koje prate depresija, tenzija, ubrzan rad srca, povišen pritisak, dakle predstavlja negativnu formu stresa. Eustres je pozitivna forma stresa i to stanje se uspoređuje sa stanjem u kojem se nalazite kada na primjer osvojite na lutriji. Iako se ova vrsta stresa smatra pozitivnom fazom, morate biti oprezni, jer ponekad se može i kobno završiti. Pozitivna forma stresa, može povećati vašu efikasnost, ali kada je i taj pozitivni stres prejak stvari kreću u lošem smjeru. Ovaj oblik stresa može uzrokovati paniku, premor, anksioznost, depresiju, a dodatno otežava koncentraciju, narušava san i sl. Ako traje duži vremenski period, stres može uzrokovati brojne bolesti kao što su: migrene, gojaznost, kardiovaskularne bolesti itd.

 

Kako bodybuilding pomaže u borbi protiv stresa?

Postoji nekoliko metoda koje vam pomažu:

 

Jednostavan program vježbanja

Vježbanje je odlična metoda koja omogućava da izbacite sve što je negativno iz vas. Vježbanje ima pozitivne učinke na tijelo, ubrzava rad srca i protok krvi, a samim time i protok kiseonika kroz tijelo, te stimuliše određene hormone koji imaju pozitivan učinak na vas kao što je hormon endorfin. Zasigurno je da će vas stresa osloboditi osjećaj zadovoljstva kada ste uradili superjaku seriju, kada ste uspjeli učiniti ono za što ste smatrali da je nemoguće.

 

Pravilan program ishrane

Kada ste pod stresom ne vodite računa o pravilnoj ishrani i konzumirate sve što se nađe u vašoj blizini. Međutim, takva ishrana će samo pogoršati trenutno stanje i vi ćete se osjećati slabo i zbunjeno. Vi morate, kao vježbač, konstantno imati na umu činjenicu da će vam zdrava ishrana pomoći da stabilizujete nivo šećera u krvi, obezbjediti vam sve potrebne minerale, vitamine, energiju i ojačati vaš imunološki sistem i zdravstveno stanje. U konačnici izgledat ćete bolje i svježije.

 

Dobra organizacija

Loša organizacija je jedan od najčešćih uzroka pojave stresa, upravo zbog toga što vrlo mali broj osoba ne ostavlja dovoljno vremena za sebe jer smatraju da mogu završiti sve obaveze u vrlo kratkom vremenskom periodu. Vi, kao vježbači koji svakodnevno treniraju, odvajajte svakog dana vremena za sebe kako biste uradili nešto pozitivno. Vaše samopouzdanje jačaju fitness i bodybuilding, a time svakako postajete produktivniji i organizovaniji. Kada u konačnici shvatite šta je bitno a šta ne, mnogo manje ćete biti pod stresom.

 

Spavajte dovoljno

Naučno je dokazano da stres negativno utiče na san. Sigurno vam se dešavalo da ste imali loš dan, koji se pogoršao dodatno onda kada ste legli u krevet i prevrtali se misleći o onome što se dogodilo. Međutim, ukoliko vježbate, trening će vam pomoći da bolje spavate, jer će vas vježbanje u teretani dovoljno izmoriti.Dobar san tokom noći vam obezbjeđuje energiju koja će vam biti potrebna za obavljanje aktivnosti narednog dana.

 

Savjeti za borbu protiv stresa:

-          Prvi korak je da definišete koji su uzroci stresa u vašem životu

-          Izbjegavajte te situacije što je više moguće

-          Odvojite dovoljno vremena za sebe

-          Vježbajte

 

Rezime

Svi se svakodnevno suočavaju sa stresnim situacijama, a svakodnevno vježbanje predstavlja jedan od najzdravijih načina borbe protiv zlobnog stresa. Bodybuilding je jedan od najboljih načina koji će poboljšati vaš život na opštem, dugoročnom planu.

 

 

 

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja