Bodybuilding smanjuje stres – Muscle Freak Liquid error: Could not find asset snippets/sca.freegifts.liquid

Bodybuilding smanjuje stres

 

 

Kada se nalazite u stanju koje prate depresija, povišen pritisak, ubrzan rad srca., vi se ustvari nalazite pod velikim stresom. Izvore stresa danas, zahvaljujući užurbanom tempu života, nalazite na svakom koraku: u saobraćaju, porodici, ekonomiji, na poslu itd. Jedino što možete učiniti u borbi protiv stresa je da pronađete dobar i efikasan način da pobjedite svakodnevne situacije koje mogu biti glavni uzročnici pojave stresa.

 

Stres

Ako posmatramo sa naučnog aspekta, postoje dvije vrste stresa: distres i eustres. Distres se odnosi na stanje koje prate depresija, tenzija, ubrzan rad srca, povišen pritisak, dakle predstavlja negativnu formu stresa. Eustres je pozitivna forma stresa i to stanje se uspoređuje sa stanjem u kojem se nalazite kada na primjer osvojite na lutriji. Iako se ova vrsta stresa smatra pozitivnom fazom, morate biti oprezni, jer ponekad se može i kobno završiti. Pozitivna forma stresa, može povećati vašu efikasnost, ali kada je i taj pozitivni stres prejak stvari kreću u lošem smjeru. Ovaj oblik stresa može uzrokovati paniku, premor, anksioznost, depresiju, a dodatno otežava koncentraciju, narušava san i sl. Ako traje duži vremenski period, stres može uzrokovati brojne bolesti kao što su: migrene, gojaznost, kardiovaskularne bolesti itd.

 

Kako bodybuilding pomaže u borbi protiv stresa?

Postoji nekoliko metoda koje vam pomažu:

 

Jednostavan program vježbanja

Vježbanje je odlična metoda koja omogućava da izbacite sve što je negativno iz vas. Vježbanje ima pozitivne učinke na tijelo, ubrzava rad srca i protok krvi, a samim time i protok kiseonika kroz tijelo, te stimuliše određene hormone koji imaju pozitivan učinak na vas kao što je hormon endorfin. Zasigurno je da će vas stresa osloboditi osjećaj zadovoljstva kada ste uradili superjaku seriju, kada ste uspjeli učiniti ono za što ste smatrali da je nemoguće.

 

Pravilan program ishrane

Kada ste pod stresom ne vodite računa o pravilnoj ishrani i konzumirate sve što se nađe u vašoj blizini. Međutim, takva ishrana će samo pogoršati trenutno stanje i vi ćete se osjećati slabo i zbunjeno. Vi morate, kao vježbač, konstantno imati na umu činjenicu da će vam zdrava ishrana pomoći da stabilizujete nivo šećera u krvi, obezbjediti vam sve potrebne minerale, vitamine, energiju i ojačati vaš imunološki sistem i zdravstveno stanje. U konačnici izgledat ćete bolje i svježije.

 

Dobra organizacija

Loša organizacija je jedan od najčešćih uzroka pojave stresa, upravo zbog toga što vrlo mali broj osoba ne ostavlja dovoljno vremena za sebe jer smatraju da mogu završiti sve obaveze u vrlo kratkom vremenskom periodu. Vi, kao vježbači koji svakodnevno treniraju, odvajajte svakog dana vremena za sebe kako biste uradili nešto pozitivno. Vaše samopouzdanje jačaju fitness i bodybuilding, a time svakako postajete produktivniji i organizovaniji. Kada u konačnici shvatite šta je bitno a šta ne, mnogo manje ćete biti pod stresom.

 

Spavajte dovoljno

Naučno je dokazano da stres negativno utiče na san. Sigurno vam se dešavalo da ste imali loš dan, koji se pogoršao dodatno onda kada ste legli u krevet i prevrtali se misleći o onome što se dogodilo. Međutim, ukoliko vježbate, trening će vam pomoći da bolje spavate, jer će vas vježbanje u teretani dovoljno izmoriti.Dobar san tokom noći vam obezbjeđuje energiju koja će vam biti potrebna za obavljanje aktivnosti narednog dana.

 

Savjeti za borbu protiv stresa:

-          Prvi korak je da definišete koji su uzroci stresa u vašem životu

-          Izbjegavajte te situacije što je više moguće

-          Odvojite dovoljno vremena za sebe

-          Vježbajte

 

Rezime

Svi se svakodnevno suočavaju sa stresnim situacijama, a svakodnevno vježbanje predstavlja jedan od najzdravijih načina borbe protiv zlobnog stresa. Bodybuilding je jedan od najboljih načina koji će poboljšati vaš život na opštem, dugoročnom planu.

 

 

 

By Muscle Freak | | 0 comments
slijedeći post → ← predhodni post

Komentari

Ostavi komentar

Budite u vezi sa nama i preko

Pozovite nas

Pozovite nas na +387 33 590 419 ukoliko imate pitanja, primjedbi ili jednostavno želite pohvaliti naš rad.

Poslednje objave

  • Starlabs Nutrition uskoro u ponudi!!!

    Dragi kupci uskoro u našoj ponudi ćete biti u mogućnosti probati renomirane proizvode brenda Starlabs Nutrition po nevjerovatno niskim cijenama. Izvanredna kvaliteta i veoma pristupačne cijene su glavne prednosti ovoga brenda.    Starlabs Nutrition u svojoj ponudi nudi tri "serije" proizvoda:... pročitaj više

  • FITNESS SHAKES&FOOD HOTEL CENTRAL

    Dragi kupci, Obavještavamo vas da u opuštajućem ambijentu Cafe-a Hotel Central, pored odlične hrane i velikog izbora pića, od danas možete naručiti protein, aminokiseline, BCAA ili pre workout renomiranih brendova poput Optimum Nutrition-a ili ProSupps-a. Probajte ukusni šejk sa ON... pročitaj više

  • Cellucor C4 50X i Super HD REZERVACIJA!!!

    Dragi kupci Muscle Freak vam ponovo sprema ugodna iznenađenja!!! Ovaj put povodom dolaska Cellucorovih proizvoda smo vam pripremili popust od 15% na njihova dva najpopularnija proizvoda: C4 50X i Super HD.  Popust ostvarujete rezervacijom ovih proizvoda u jednoj od naših poslovnica... pročitaj više

https://musclefreak.myshopify.com/admin/themes/8213833/language Bodybuilding smanjuje stres | Muscle Freak ...