OMEGA 3 ILI OMEGA 3-6-9

Zbunjeni ste i ne znate da li da uzmete samo omega 3 masne kiseline ili omega 3-6-9 masne kiseline. Pročitajte tekst u nastavku i otkrijte koje je masne kiseline najbolje uzimati kao suplementaciju.

Sigurni smo da mnogi od vas znaju da je suplementacija ribljim uljem neophodna, bez obzira da li ste profesionalac, rekreativac ili se uopšte ne bavite sportom. Međutim problem ili dilema se javlja kada treba odabrati između omega 3 masnih kiselina ili suplementa koji obuhvata omega 3-6-9 masne kiseline. Mnogi će logičnim slijedom zaključiti da je bolje uzeti suplement  koji sadrži različite masne kiseline nego onaj koji ima samo jednu, nažalost u ovom slučaju ovakva logika će vas navesti na pogrešan izbor. Naime problem nije u omegi 3-6-9 kao suplementu, već u vašoj hrani koju svakodnevno konzumirate.

ALFA I OMEGA

Kada su suplementi u pitanju, sve svodi na odabir tačno određenih suplemenata koji će pomoći vježbaču pri ostvarenju njegovih ciljeva, ovo znači da svi suplementi nisu za sviju i da se trebaju konzumirati u skladu s potrebama i ciljevima koje ste si postavili. Međutim, za razliku od ostalih suplemeneta, riblje ulje ili preciznije rečeno omega 3 masne kiseline, eikozapentaenska kiseline (EPA) i dokozaheksaenska kiseline (DHA), je suplement koji bi trebao biti sastavni dio vaše suplementacije bez obzira na ciljeve koje ste postavili pred sebe.  

Koristi od suplementacije omega 3 masnim kiselinama su prevelike da bi se ignorisale, pa ćemo tako spomenuti samo neke od njih: smanjuju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, poboljšavaju moždanu funkciju i zdravlje zglobova. Pored navedenog pomažu i izgradnju mišića i gubitak sala kod vježbača.

Kao i omega 3 masne kiseline i omega 6 masne kiseline su neophodne u prehrani, i također imaju razne prednosti za zdravlje,  ali postoji i velika razlika: omega 6 masne kiseline se obično nalaze u biljnim uljima, orasima, te živini hranjenoj žitaricama, i zbog toga obično nisu deficitarne u svakodnevnoj ishrani. Sve ovo može izazvati problem, jer unatoč tome što su neophodne omega 6 masne kiseline mogu postati štetne kada su u omjeru 4:1 u odnosu na omega 3 masne kiseline.  Učestalo konzumiranje hrane koja omugaćava ovaj nezdravi omjer masnih kiselina može dovesti do razvoja srčanih bolesti, raka, astme, kao i depresije. Pored navedenog, spriječit će i oporavak i rast mišića, kao i spriječiti gubitak masnih naslaga. Kada je omjer bliže 1:1, rizik od dobijanja bolesti je značajno smanjanjen, i poboljšan je rast mišića i gubitak masnih naslaga.

Kada su omega 9 masne kiseline u pitanju, one također pružaju mnoge prednosti za zdravlje, posebno važnu ulogu igraju njena anti-upalna svojstva koja poboljšavaju oporavak i zarastanje u zglobovima, i mogu pomoći u prevenciji razvoja mnogih bolesti. Za razliku od omega 3 i 6 masnih kiselina, omega 9 masne kiseline nisu esencijalne, što znači da ih tijelo može samo proizvesti. Pored ovoga omega 9 masne kiseline se nalaze u maslinovom ulju i drugim biljnim uljima, što znači da vjerovatno već unosite dovoljnu količinu omega 9 masnih kiselina.

DOPUNITE ONO ŠTO VAŠOJ ISHRANI NEDOSTAJE

Sada kada smo objasnili kako je jako bitan omjer u kojem konzumiramo omega masne kiseline, postavlja se pitanje zašto onda ne uzeti suplement koji sadrže sve masne kiseline u odgovovarajućem omjeru? Odgovor na ovo pitanje se nalazi kao što smo i rekli u vašoj ishrani, jer vjerovatno i kod vas kao i kod većine ljudi omjer unosa masnih kiselina nije dobar, u smislu da ne unosite dovoljno omega 3 masnih kiselina. Ovo znači da bi suplementacijom omega 3-6-9 masnim kiselinama, samo povećali disproporciju između masnih kiselina, pored ovoga omega 3-6-9 suplementi obično sadrže samo 10-20% količine omega 3 masnih kiselina od količine koja se obično nalazi u suplemetu koji sadrži samo riblje ulje (omega 3).

Naš savjet je da preskočite i suplementaciju sa omega 9 masnim kiselinama i da kao suplement konzumirate samo omega 3 masne kiseline, kao što je riblje ulje. Pored ovoga redovno koristite i maslinovo ulje kako za kuhanje tako kao i dresing za salate. Pridržavajte se ovih savjeta i obezbijedit će te sebi adekvatan unos svih masnih kiselina u odgovarajućem omjeru, i osjetit će te i prednosti koje adekvatna konzumacija masnih kiselina nosi.

DOZIRANJE

Mi vam preporučujemo da konzumirate minimalno 6 grama omega 3 masnih kiselina u obliku ribljeg ulja svaki dan, najbolje bi bilo da ovu količinu podijelite i unesete s tri najveća obroka u toku dana.

 

Našu ponudu omega 3 masnih kiselina možete pogledati na slijedećem linku.

Fish oilKupovina suplemenataMuscle freakOmega 3Riblje uljeSavjeti o prehraniSnagaSuplementi

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja