4 RAZLOGA ZAŠTO JESTI PROTEINSKE ČOKOLADICE?

Znamo da su proteini jedan od tri glavna makronutrijenta i gradivna jedinica u našem organizmu. Potrebni su za rast, razvoj, stvaranje mišićne mase, imunološki sistem te obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Isto tako znamo, da proteine, u naš organizam, trebamo unositi kroz meso, ribu, jaja, mliječne proizvode, mahunarke i sjemenke. Ali šta ako u toku dana nemamo vremena pojesti kvalitetan obrok bogat proteinima, ako smo na putu, a ne želimo jesti junk food? Naš odgovor je: proteinska čokoladica.

Proteinske čokoladice su postale popularne jer mogu poslužiti kao međuobrok ili snack. Mi Vam donosimo 4 razloga zbog kojih bi trebali konzumirati proteinsku čokoladicu.

  1. Izvor proteina – Prvi razlog zašto ćete prvo pojesti proteinsku, a ne običnu čokoladicu, je veliki udio proteina.Kvalitetna proteinska čokoladica sadrži 20g ili više proteina, 5g ili manje šećera, manje od 15g masti i 20g ugljikohidrata te ukupni kalorisjski broj treba biti manji od 250kcal.
  2. Zamjena za obrok – Kada nismo u prilici da pojedemo „pravi“ obrok bogat proteinima, tada nam proteinska čokoladica može biti odlična zamjena. Kvalitetne proteinske čokoladice su zasitne zbog svog sastava i pomoći će nam da ostanemo siti i do nekoliko sati.
  3. Zamjena za slatkiše – Proteinska čokoladica zadovoljit će vašu želju za slatkišima, a pored toga unijet ćete kvalitetnije makronutrijente od obične čokolade. Pored toga, na raspolaganju nam je i veliki broj okusa koji će zadovoljiti svako nepce.
  4. Praktičnost – Proteinske čokoladice dobile su na popularnosti zbog svoje praktičnosti. Ne oduzimaju vrijeme za pripremu, niti prostor u torbi. Spremne su za jelo dok kažeš „čoko...“

Bonus savjet!

Proteinske čokolaice dobar su saveznik sportaša. Mogu se koristiti prije ili poslije treninga. Obezbijedit će dovoljno energije prije treninga, a dati nam i potrebnu količinu proteina, ugljikohidrata i šećera poslije treninga, kako bi podigli inzulin, vratili glikogen u mišiće, a nakon razlaganja proteina na aminokiseline, iskoristiti inzulin za oporavak mišićnih vlakana.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja