4 razloga zašto konzumirati biljni protein

Protein je gradivna materija mišića. Sastoji se od aminokiselina koje mogu biti esencijalne i neesencijalne. Neesencijalne su one koje organizam sam proizvodi, dok su esencijalne one koje se trebaju suplementirati jer ih tijelo ne može proizvesti. Unos proteina je važan za izgradnju mišića, balansiranu ishranu, ubrzava metabolizam, povećava energiju te je osnova za oporavak. Proteini su jedan od tri osnova makronutrijenta. Izvor proteina može biti biljnog i životinjskog porijekla. U svijetu sporta, proteini su važni za rast mišića i oporavak nakon napornih treninga. Pored svega, mogu biti zdrava zamjena za slatkiše. Kako je potreba potrošača za biljnim proteinom sve veća industrija suplemenata uspješno odgovara na sve zahtjeve potrošača.

Za vas smo izdvojili 4 prednosti konzumiranja biljnog proteina:

  1. Bolja probava – protein biljnog porijekla sadrži topiva i netopiva vlakna koja na prirodni način potiču probavu. Topiva vlakna nam daju osjećaj sitosti, dok netopiva pomažu probavi.
  2. Podstiče bolji metabolizam – Biljni proteini se zbog mnoštva vlakana duže probavljaju, a što je tijelu potrebno više energije za probavu, to je metabolizam brži.
  3. Poboljšava kardiovaskularno zdravlje – konzumiranje biljnog proteina ima pozitivan efekat na zdravlje srca, krvnih sudova, sprječava nastanak dijabetesa i pretilosti.
  4. Povećava unos vitamina i minerala – unosom biljnog proteina povećat ćete unos vitamina, minerala, sekundarnih biljnih tvari i antioksidanata.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja