losos muscle freak

Obično kada na spavanje odete praznog stomaka, vaše tijelo će da iskoristi sve nutrijente koje ste pojeli, prazneći rezerve nutrijenata potrebnih za mišićni rast. Ovo će naročito dođi do izražaja u dane kad ste trenirali. Vaši mišići zahtjevaju protein i ugljikohidrate i bez toga vaši mišići neće rasti.

 

Za endomorfni tjelesni tip ovo nije toliki problem. Vaš metabolizam je jako spor te vaše tijelo vjerovatno neće iskoristiti sve što ste pojeli.

Šta jesti pred spavanje za maksimalni mišićni razvoj?

Zato što spavamo duži vremenski period tijelo treba opskrbiti hranom koja traje duže, tj. hranom koja se probavlja sporije. Postoje 4 faktora koja utiču na to da se hrana probavlja duže.

 

Forma hrane:

Tipični primjer za različite forme hrane je odrezak nasuprot proteina sirutke. Proteinski šejk je u tečnom stanju i tijelo će ga vrlo brzo probaviti, dok će za probavljanje odreska morati da radi mnogo teže i duže da bi ga probavilo.

 

Masti:

Što više masti obrok sadrži duže će se probavljati. Ovo se dešava jer se u mastima nalazi hormon koji se naziva kolecistokinin koji usporava probavu. Svakako treba gledati da to budu zdravi izvori masti.

 

Tip proteina:

Tip proteina koji ćete unijeti je jako važan. Obično proteinski šejkovi sadrže protein sirutke, koji vaše tijelo apsorbuje vrlo brzo. To nije najbolja stvar za obrok prije spavanja. Ono što vam treba jeste kazein. Ovaj protein je sporoprobavljiv zbog velikog profila aminokiselina koje sadrži te zbog toga što u želucu formira gel te omogućuje sporo otpuštanje kroz duži vremenski period.

 

CaseinLososVečera

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja