Koji je tvoj tip tijela

Postoje 3 glavna ljudska oblika i to su: ektomorf, mezomorf i endomorf. 

Ako ste trenirali i pokušavali sve moguće da bi izgubili ili dobili na masi i ništa od toga nije uspjevalo ma koliko se vi trudili, onda je vrlo moguće da ste primjenjivali pogrešan trening ili prehranu za svoj tjelesni tip.

Muški tjelesni tip Ektomorf:

prepoznatljiv po mršavom i tankom tjelesnom okviru, duge tanke ruke, nizak nivo pohranjenih masti i visok metabolizam, jako teško dobijaju na težini.

Mezomorf

Prepoznaje se po snažnim i širokim kostima, izdefinisanim mišićima, imaju krupan torzo i uzak struk. Tijelo je uglavnom u pravouglom obliku, dobro izdefinisano sa niskim procentom masti. Osobama sa ovim tjelesnim tipom je lahko dobiti i izgubiti na kilaži.

 

Endomorf

Endomorf: okruglo i mekano tijelo, dosta težine je smješteno u abdominalnoj regiji i lahko pohranjuju masti. Noge su im često kratke i zaobljene. Lice je okruglo.

 

Ženski tjelesni tipovi

Oblik pješčanog sata

Ove žene imaju izražene kukove i tanak struk. Lahko stiču mišiće i isto tako gube masti. Ovaj oblik tijela se može smatrat mezomorfnim.

 

Oblik jabuke

Žene sa ovim oblikom tijela imaju krupniji gornji dio tijela sa manjim tanjim nogama. Ovaj tip se može smatrati kombinacijom ektomorfa i endomorfa zbog i različitog gornjeg i donjeg dijela tijela.

Oblik kruške

Ovaj tip karakterišu uska ramena sa širokim kukovima i butinama. Oblik kruške je ustvari suprotnost obliku jabuke.

Atletski oblik

Ovaj tjelesni oblik nema obline i ove žene imaju tzv. dječački izgled sa malim strukom, uskim kukovima i nogama. Ovo je ustvari oblik kojem mnogo žena teži jer prema nekim studijama ženama sa ovim oblikom odgovara bilo koja odjeća. Ovo se može smatrati ektomorfnim tipom.

 

Tip tijela

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja